حضور معاون عمرانی فرمانداری در نشست کارگروه سازگاری با کم‌آبی استان

استاندار یزد در نشست کارگروه سازگاری با کم‌آبی استان با تأکید بر اینکه حتی یک لیتر از آب انتقالی در حوزه کشاورزی مصرف نمی‌شود، گفت: همه این آب که ۶۰ درصد مصرف شرب استان را تأمین می‌کند با منابع آب داخل یزد که‌ای سی بالای دو هزار دارد، برای بهبود کیفیت با آب انتقالی مخلوط می‌شود.

به گزارش روابط عمومی فرمانداری میبد، چهارشنبه‌شب دوم آبان ماه نشست کارگروه سازگاری با کم‌آبی استان با حضور "محمود زمانی قمی" استاندار یزد، "عباس سروش" معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا، معاونین استاندار،"فرزین خادمی" معاون برنامه‌ریزی و هماهنگی امور عمرانی فرمانداری و جمعی از مسئولین، صاحب‌نظران و کارشناسان آب کشور و مدیران حوزه آب استان در سالن کوثر استانداری برگزار شد.
استاندار یزد در این نشست با اشاره به اینکه استان یزد به لحاظ فرهنگی و تاریخی جزو استان‌های بسیار غنی و دارای تمدنی بزرگ است، بیان کرد: بدون رجوع به حوادث تاریخی این خطه نمی‌توان به‌نوعی تاریخ کشور را به‌صورت کامل بیان کرد و باید گفت که این استان به همت، تلاش، بردباری و تعامل مثبت با حتی مخالف خود از قدیم‌الایام تاکنون اشتهار داشته است.
"زمانی قمی" بابیان اینکه استان یزد اولین شهر خشتی جهان است که به ثبت میراث جهانی و سازمان یونسکو رسیده، ادامه داد: دلایل زیادی را برای رسیدن به این نقطه می‌توان برشمرد اما همت والا و دقت زنان و مردان و سازگاری با محیط در ادوار مختلف که از کم‌آبی و شرایط اقلیمی گرفته تا همزیستی مسالمت‌آمیز با ادیان مختلف از ویژگی‌های مردم این خطه است.
وی خاطرنشان کرد: عالمان بزرگی از این دیار و خطه به بشریت معرفی شدند که آیت‌الله حائری مؤسس حوزه علمیه قم، آیت‌الله محقق داماد،آیت‌الله شهید صدوقی سومین شهید محراب، آیت‌الله سید روح‌الله خاتمی استاد و معلم مسلم اخلاق و شخصیت‌های بزرگ دیگر دینی از آن جمله‌اند.
زمانی قمی گفت: در حوزه اقتصاد تأثیر این استان از مرزهای جغرافیایی خود فراتر رفته است به‌نوعی که امروزه 50 درصد کاشی و سرامیک، 15 درصد فولاد و 27 درصد نساجی کشور در استان یزد تولید می‌شود.
استاندار یزد بابیان اینکه دومین استان معدنی کشور، استان یزد است که تنوع معدنی بسیار خوبی نیز با خود همراه دارد، بیان کرد: چهارمین استان صنعتی و دومین استان معدنی ایران با بیش از 3 هزار واحد صنعتی، جایگاه بزرگی در حوزه اقتصاد برای استان کویری یزد در سطح کشور رقم‌زده است.
وی ادامه داد: اگرچه امروزه استان یزد همانند سراسر کشور با اشکالاتی روبه‌روست اما درزمینهٔ اقتصاد حال عمومی این استان از متوسط کشور به‌نوعی بهتر است و در حوزه‌های مختلف دارای ویژگی‌های مثبت بسیاری در سطح کشور و جهان است.
عالی‌ترین مقام اجرایی استان به ظرفیت مناسب استان یزد در حوزه گردشگری و صنایع‌دستی اشاره کرد و افزود: در حوزه گردشگری استان یزد می‌تواند محل بسیار مناسبی برای سیاست‌گذاری و سرمایه‌گذاری باشد و استان مهمی در کنار اصفهان و فارس محسوب شود تا در اقتصاد کشور تحرک مناسبی ایجاد کند.
زمانی قمی با اشاره به اینکه فلات مرکزی منطقه‌ای کم آب با تنش‌های زیاد است و استان یزد شرایط پیچیده‌ای در این زمینه دارد، خاطرنشان کرد: کم بارش تر ین استان در کشور، استان یزد است و تحت تنش آبی در مرکز کشور قرارگرفته است.
استاندار یزد بابیان اینکه آنچه به نادرستی امروزه رواج پیداکرده، این است که آب انتقالی استان یزد در بخش‌های کشاورزی و صنعت استفاده می‌شود و این‌گونه نیست، گفت: سهمیه اولیه آب انتقالی به یزد 98 میلیون مترمکعب در سال مشخص‌شده بود ولی هیچ‌گاه بیش از 62 تا 63 میلیون مترمکعب اختصاص نیافته و از این حدود پنج درصد به صنایع و عمدتاً معادن اختصاص‌یافته که بیش از آن برای شست و شوی سنگ‌آهن انتقالی به اصفهان استفاده می‌شود.
وی تأکید کرد: حتی یک لیتر از آب انتقالی در حوزه کشاورزی مصرف نمی‌شود بلکه همه این آب که 60 درصد مصرف شرب استان یزد را تأمین می‌کند با منابع داخلی که‌ای سی بالای دو هزار دارد، برای بهبود کیفیت منابع آب داخلی استان، با آب انتقالی مخلوط می‌شود.
رئیس کارگروه سازگاری با کم‌آبی استان مشکل دیگر یزد بعد از ای سی (سختی) آب را، 22 بار تعرض به خط انتقال آب از اسفندماه 96 تا مهرماه 97 عنوان کرد و ادامه داد: از کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی تقاضا داریم علت‌های این حادثه در حوزه امنیت را بررسی کند و برای رفع این تهدیدها، پرداخت غرامت ناشی از فقدان کشت را به کشاورزان اصفهان نیز مدنظر داشته باشد.
زمانی قمی با تأکید بر تعیین تکلیف طرح‌های انتقالی آب به یزد، خاطرنشان کرد: نیاز آب استان یزد تا سال 1425 در بخش‌های مختلف موردبررسی قرارگرفته و از سوی دیگر این استان در صرفه‌جویی و مدیریت مصرف درست آب از استان‌های پیشتاز است و ارزش‌افزوده حاصل از مصرف یک لیتر آب در صنعت یزد 22 میلیون تومان است و این مقدار در اصفهان 15 میلیون و در کرمان 6 میلیون تومان است.

استان یزد پیشرو در استفاده مناسب از پساب‌ها

معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا در این نشست، استان یزد را یکی از استان‌های پیشرو درزمینهٔ استفاده مناسب از پس آب‌ها و اصلاح شبکه در سطح کشور دانست و گفت: این موضوع مهم باید در دستور کار قرار گیرد و اگر از ۱۴۰۰ شهری که وجود دارد ۱۲۰۰ شهر بتوانند پس آب‌های خود را به بخش صنعت پیش‌فروش کنند موجب کاهش وابستگی صنایع به آب‌های پاک می‌شود.
"عباس سروش" ادامه داد: نقش صنعت در اشتغال و بهره‌وری دارای اهمیت است اما با شرایطی که کشور و به‌ویژه استان یزد در حوزه آب با آن روبه‌روست باید در آبی که به بخش صنعت تخصیص داده می‌شود، دقت نظر بیشتری انجام شود.

ضرورت ساماندهی اعتبارات حوزه مدیریت آب

رئیس کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی در نشست کارگروه سازگاری با کم‌آبی استان، بیان کرد: ساماندهی اعتبارات مدیریت مصرف آب و تکیه‌بر ابزارهای اقتصادی به‌جای ابزار فنی در این حوزه ضروری است.
"احمدعلی کیخا" همچنین در رابطه با شرایط استان یزد ازنظر کاهش سالانه میزان بارندگی‌ها، خاطرنشان کرد: آینده این استان در حوزه آب نگران‌کننده است بنابراین لازم است رابطه همه فعالیت‌ها در استان با آب مشخص و سپس اجرایی شود.

منبع: استانداری یزد