مدیرکل امور اجتماعی فرهنگی استانداری یزد:

نقش سمن‌ها در سیاست‌گذاری و تصمیم‌گیری پررنگ‌تر می‌شود

«فخرالسادات خامسی‌هامانه» در نشست با سازمان‌های مردم‌نهاد استان از افزایش نمایندگان سمن‌ها در جلسات هیئت نظارت و نیز کارگروه‌های ذیل شورای برنامه‌ریزی و توسعه استان خبر داد.




 
به گزارش اداره کل روابط عمومی استانداری یزد، «فخرالسادات خامسی‌هامانه» در نشست با سازمان‌های مردم‌نهاد استان با بیان اینکه امروزه شاهد گسترش کمی و کیفی سمن‌ها در کشور و استان هستیم و فعالیت‌های مؤثر و کارآمدی از سمن‌ها را در استان مشاهده می‌کنیم، گفت: اکنون جامعه به سطحی از آگاهی رسیده که هم‌افزایی و همکاری سه بخش کارآمد دولتی، خصوصی و جامعه مدنی در کنار هم به یک اصل تبدیل شده و مقبول، پذیرفتنی و ایده‌آل تلقی می‌شود.
«فخرالسادات خامسی‌هامانه» بیان کرد: سمن‌ها در کشور یکی از استوانه‌های جامعه و عنصری اصلی در جامعه مدنی پویا هستند و خوشبختانه نقش مؤثری در حوزه‌های مختلف اعم از تعادل اجتماعی، کثرت‌گرایی در جامعه، نهادینه‌سازی قواعد قانونی و افزایش منابع انسانی و مالی دارند.
وی افزود: جذب و استفاده از نخبگان، اندیشمندان و متفکران اجتماعی، ایجاد هماهنگی و انسجام اجتماعی، استفاده از توانمندی نخبگان و متفکران، ارتقای سطح فرهنگ مشارکت عمومی و نظام پنهان بحث ارتقای سلامت در جامعه نیز از دیگر نقش‌های مؤثر سازمان‌های مردم‌نهاد است.
مدیرکل امور اجتماعی فرهنگی استانداری یزد اظهار کرد: به خوبی واقف‌ایم قوانین دست و پا گیر حوزه سازمان‌های مردم‌نهاد و پررنگ بودن بخش دولتی در مسیر اعطای مجوز به فعالیت سمن‌ها از موانع سدّ راه فعالیت مؤثر سمن‌هاست؛ در این میان، تحقیقات نشان داده که متأسفانه آن بخش از فعالیت سمن‌ها که دخالت و نظارت در امور حاکمیتی است، هنوز محقق نشده است.
به گفتۀ وی، بعضأ سمن‌ها برنامه راهبردی جامع و کاملی ندارند و در مباحث مالی دچار محدودیت و مشکل هستند و نیز یکسری فعالیت‌های جزیره‌ای در سمن‌ها به ویژه سمن‌هایی با موضوع و دغدغۀ مشابه وجود دارد؛ با همه اینها در سال‌های اخیر به نسبت گذشته تکاپوی لازم در این بخش ایجاد شده که نشان از حضور پررنگ و فعال سمن‌ها در صحنه‌های اجتماعی فرهنگی اقتصادی و... است.


عملکرد حوزه سمن‌ها در سال 97


مدیرکل امور اجتماعی فرهنگی استانداری یزد به ارائه گزارشی کوتاه از عملکرد سمن‌ها در سال 97 پرداخت و گفت: جلسه هیئت نظارت بر سازمان‌های مردم‌نهاد از 7 جلسه در سال 96 به 8 مورد در سال 97 و کارگاه‌های آموزشی توانمندسازی نیز از یک به سه کارگاه افزایش یافته است.
خامسی بیان کرد: سال 97 کارگروه‌های تخصصی سمن‌های مدیریت بحران در استان شکل گرفت و استان یزد از نظر همکاری با سمن‌ها در اجرای برنامه‌های مختلف از معدود استان‌هایی بوده است که کلیه برنامه‌های حوزه آسیب‌ها و نشاط اجتماعی را به سمن‌ها و بخش غیردولتی واگذار کرده است.
وی در خصوص صدور پروانه فعالیت سازمان‌های مردم‌نهاد افزود: از 11 پروانه در سال 96 به 21 پروانه در سال 97 رسیده‌ایم.
مدیرکل امور اجتماعی فرهنگی استانداری یزد ادامه داد: در مورد آمار سمن‌ها نیز تا پایان سال 97، 127 سمن و 11 نمایندگی در استان یزد به ثبت رسیده است.
به گفتۀ وی، در مجموع تعداد سمن های استانداری و فرمانداری‌ها 286 مورد است که از این میان،11 ونیم درصد غیرفعال هستند.
خامسی با بیان اینکه وجود سمن های غیرفعال یک مشکل در سراسر کشور است، گفت: 66 درصد سمن‌های یزد فعال هستند و مابقی نیز غیرفعال یا فعالیت مقطعی دارند.  
وی در مورد حوزه فعالیت سمن‌ها تصریح کرد: صدور پروانه فعالیت سمن‌ها در سال 97 بیشتر در حوزه محیط زیست، آسیب‌های اجتماعی سلامت و بهداشت بوده است.


اتفاقات جدید در عرصه سمن‌ها چیست


مدیرکل امور اجتماعی فرهنگی استانداری یزد گفت: دغدغه مهم سمن‌ها استفاده از ظرفیت آنها در امور سیاست‌گذاری، تأثیرگذاری، برنامه‌ریزی، تصمیم‌سازی و اقدام بوده است که این مهم تاکنون در بخش دولتی کم رنگ بوده اما طبق آیین‌نامه ابلاغی هیئت وزیران، از امسال در هر کارگروه ذیل کارگروه شورای برنامه‌ریزی استان، دو سمن تخصصی عضو خواهد بود.
وی افزود: پیش از این نماینده سمن ها در هیئت نظارت یک نفر بوده که این تعداد به دو نفر افزایش خواهد یافت.
خامسی بیان کرد: همچنین کارگروه حقوق شهروندی که به تازگی آغاز به کار کرده است، ملزم است دو سمن در حوزه حقوق شهروندی را به عنوان عضو بپذیرد.
وی خاطرنشان کرد: سامانه سمن‌ها طراحی شده است و به زودی در سطح استان‌ها آغاز به کار می‌کند که امیدواریم با شکل‌گیری این سامانه، بسیاری از دغدغه‌های سمن‌ها حذف شود.
همچنین بحث عدم لزوم گواهی عدم سوء پیشینه برای دریافت مجوز سمن‌ها پیگیری شده و قرار است به زودی گواهی عدم سوء پیشینه حذف شود.
به گفته خامسی، طبق اساسنامه جدید وزارت کشور سمن‌های خیریه باید یک میلیارد و شهرستانی‌ها 500 میلیون آورده داشته باشند؛ این ابلاغ از سوی وزارت کشور بوده که ما نیز ملزم به اجرای آن بوده‌ایم اما اکنون رایزنی‌هایی در حال انجام است و دغدغه‌های این حوزه به سازمان امور اجتماعی کشور منتقل شده است.


برنامه‌های پیش‌روی سمن‌ها در سال 98


مدیرکل امور اجتماعی فرهنگی استانداری یزد درباره برنامه‌های پیش‌روی سمن‌ها در سال 98 گفت: برای سال 98 برنامه‌ریزی‌هایی با همکاری سمن‌ها در دست اقدام داریم که اعم آنها برگزاری نشست‌هایی با میزبانی سمن‌ها، برگزاری نشست صمیمانه با مسئولان استان و استاندار و تدارک برنامه روز مشارکت اجتماعی است.
همچنین شبکه‌سازی موضوعی سمن‌ها را در دست کار داریم که در حوزه بحران انجام شده و امیدواریم در دیگر حوزه‌ها نیز این موضوع اجرایی شود.
به گفته خامسی، هیئت‌های نظارت بر سازمان‌های مردم نهاد پویاتر خواهند شد و شیوه‌نامه استانی بازرسی از سمن‌ها در هیئت نظارت در حال تدوین است که به زودی محقق می‌شود.
به گفته او، لایحه سمن ها نیز در حال بررسی است و بسیاری از دغدغه های سمن ها در آن دیده شده است.
همچنین فراخوانی داده می‌شود که طبق آن سمن‌ها طرح ها و برنامه های خود را به استانداری یزد ارائه دهند.  
وی خاطرنشان کرد: بانک اطلاعاتی از سمن‌ها را تشکیل داده‌ایم که آن را پس از تکمیل با هدف ارتباط گیری سمن‌ها با یکدیگر اطلاع‌رسانی می‌کنیم.
مدیرکل امور اجتماعی فرهنگی استانداری گفت: همانطور که می دانید ما دوره خوبی از مدیریت را در بحث سمن‌ها در استان داریم چراکه استاندار یزد از بدنه سمن‌ها در سمت استاندار یزد است.
ایشان دغدغه سمن‌ها را می‌دانند و از نزدیک لمس کرده و در این حوزه دغدغه‌مند هستند و معاون سیاسی امنیتی و اجتماعی استاندار نیز از بدنه دفتر امور اجتماعی فرهنگی استانداری بوده است.
خامسی اظهار امیدواری کرد که جامعه مدنی یزد از این فرصت که در استان وجود دارد نهایت استفاده را ببرند.
مدیرکل امور اجتماعی فرهنگی استانداری یزد در پایان گفت: در گفت و گوهای اجتماعی بین دولت، ملت سمن‌ها حلقه‌ای هستند که امیدواریم نقش خود را به عنوان حلقه واسط بین مردم و دولت به خوبی ایفا کنند.
 

مطالب مرتبط

هیچ نتیجه‌ای یافت نشد.
افزودن نظرات